joi, 13 mai 2010

DESPRE ZIUA INTERNATIONALA A BIODIVERSITATII

În fiecare an, în data de 22 mai, se celebrează la nivel mondial Ziua Diversităţii Biologice, în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (O.N.U.) care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptării Convenţiei pentru Diversitate Biologică - 22 mai.

În anul 1992, la Rio de Janeiro - Brazilia, Conferinţa Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia asupra diversităţii biologice, ratificată de Parlamentul României, prin Legea nr. 58/1994. Obiectivul central al Convenţiei este conservarea biodiversităţii, suportul şi garanţia dezvoltării durabile a sistemului economic şi social. Prin biodiversitate se înţelege varietatea formelor de viaţă din ecosistemele terestre şi acvatice şi dintre complexele ecologice din care fac parte.

Transformarea profundă a mediului înconjurător şi acumularea în timp a unor stări de degradare a acestuia au condus la eroziunea şi sărăcirea biodiversităţii, cu efect pe termen lung pentru natură: distrugerea multor păduri, reducerea efectivelor populaţiilor sălbatice şi a genofondului lor, creşterea ratei, vitezei de extincţie a speciilor, care a depăşit cu mult rata procesului natural de formare a noi specii. În acelaşi timp, s-a exercitat o presiune selectivă asupra speciilor, fiind favorizate cele utile direct populaţiei umane, ceea ce a determinat modificarea structurii ecosistemelor şi le-a influenţat evoluţia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu